De term "zelf als context" verwijst naar het idee dat onze eigen ervaringen, gedachten en gevoelens invloed hebben op hoe we de wereld om ons heen waarnemen en interpreteren. Dit betekent dat onze eigen interne toestand onze perceptie van de externe wereld kan beïnvloeden.
Een voorbeeld van zelf als context zou kunnen zijn wanneer je gestrest bent en je merkt dat je meer prikkelbaar en gevoelig bent voor kleine irritaties. In dit geval kan je interne toestand van stress je perceptie van de situatie beïnvloeden en ervoor zorgen dat je de situatie negatiever beoordeelt dan je anders zou doen als je ontspannen was.
In de Acceptance and Commitment Therapy (ACT) is het begrip "zelf als context" belangrijk omdat het ons eraan herinnert dat we ons bewust moeten zijn van onze eigen interne toestand wanneer we proberen om veranderingen aan te brengen in ons leven. Door ons bewust te zijn van onze eigen percepties en interpretaties van de wereld om ons heen, kunnen we ons meer richten op de waarden en doelen die we willen bereiken in plaats van te worden afgeleid door onze eigen interne toestand.
ACT & zelf als context
« ACT & RFT ACT & het keuzepunt »